In Domestica herken je twistende en knokkende koppels, van Medea en Jason tot Sue Ellen en JR uit Dallas of Al en Peg in Married with Children, van Othello en Desdemona over Liz Taylor en Richard Burton in Who’s Afraid of Virginia Woolf tot Temptation Island.

Valentijn Dhaenens en Alejandra Theus brengen een bloemlezing van eeuwen echtelijke strijd, stemverheffing, onbegrip en slaande ruzies. Telkens opnieuw worden de stemmen schorrer, staan de zenuwen strakker gespannen, en worden geest en lichaam steeds zwaarder vermoeid.

Echtelijke ruzies als metafoor voor de wereldse zucht naar strijd, de onmogelijkheid om samen te leven, laat staan één te zijn.

Bij elke voorstelling maakt een jonge pianiste de cast compleet. Het jonge meisje begeleidt de voorstelling niet enkel muzikaal met romantische liefdesliedjes. Ze is ook bewust aanwezig, als getuige, slachtoffer of verzoener.

Valentijn Dhaenens brak door met DegrotemonD (Skagen, 2012), dat hij zelf speelt én regisseert. Het is een ode aan de retorica. Daarna volgde DeKleineOorloG: een compleet andere maar even verbluffende solovoorstelling. Beide producties toeren wereldwijd. Dhaenens zal de komende seizoenen binnen KVS een aantal producties ontwikkelen. Hij is dit seizoen ook te zien in Odysseus. Een zwerver komt thuis en World without Us (Man) van Ontroerend Goed.

Alejandra Theus vult het koppel aan. Deze Vlaams-Colombiaanse actrice studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht. Ze speelde uiteenlopende rollen, ondermeer bij diverse theaterhuizen zoals ToneelgroepAmsterdam, Theater Artemis, NTGent, Het Gevolg, Martha!Tentatief en in tv-series.

In de pers

Knack Focus.be - 'Domestica' zapt met zwier door legendarische ruzies

Dit stuk bedient het guilty pleasure waar velen onder ons zich graag aan te goed doen: lekker toekijken hoe anderen met dezelfde relatiedemonen worstelen en hoe hilarisch al dat geruzie eigenlijk is. Hilarisch én pijnlijk.'

De Morgen - Domestica: liefde als oorlog, op zijn allerhardst

Een voorstelling die onze onbekwaamheid in relaties sterk in de verf zet. Fel en grimmig bijten de twee geliefden op de scène elkaar toe: liefde als oorlog, op zijn allerhardst.

De Morgen - Ruzie als hogere kunstvorm

Van Medea tot Temptation Island: theaterstuk Domestica bundelt echtelijke ruzies door de eeuwen heen.

BRUZZ - Tom Peeters - Valentijn Dhaenens verstrikt in echtelijk strijdgewoel

"We analyseren louter de argumentaties. Pas toen we daar, doorheen de geschiedenis, dezelfde systeempjes in herkenden, wisten we dat we goed bezig waren."

de Standaard - 'Als iemand zijn stem verheft, schiet ik al in een kramp'

Valentijn Dhaenens maakt een voorstelling over kibbelende koppels uit de kunstgeschiedenis.

KVS - Valentijn Dhaenens over Domestica

'Als bepaalde frequenties in een moeilijk gesprek bereikt worden, overvalt me vaak nog hetzelfde gevoel van willen vluchten. Ik denk dat die emotionele fascinatie de grootste reden voor mij is om deze voorstelling te maken'.

Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • vvk: 14 euro
  • kassa: 16 euro
  • vt-statuut: 2 euro
locatie
  • ccBe
  • Driekoningenstraat 126
  • 2600 Berchem