In ‘Uw Rijk Kome’ komt Jezus terug op aarde. Of althans iemand die beweert Jezus te zijn. Hij ziet er niet zo heel anders uit dan u of ik. Hij lijkt wat hooghartig, vermijdt elk conflict, en beweert de toekomst te kunnen voorspellen. Hij wordt op de rooster gelegd door een rechtbank die, onder invloed van de publieke opinie, Christus’ executie zal verordenen.

SKaGeN vond inspiratie in de roman ‘De Meester en Margarita’ van Michail Bulgakov. Daarin ondervraagt P. Pilatus Jezus Christus. Bulgakovs Christus is helemaal niet zo krachtdadig en onbevreesd als de evangelische figuur. Hij is grappig, laf, en manipulatief. Hij doet voorkomen dat al het ontstane tumult nooit zijn bedoeling is geweest. Ook Pilatus is anders. Hij is vertwijfeld, en krijgt stilaan sympathie voor Jezus. Al helemaal als die in staat blijkt om zijn hoofdpijn even weg te nemen. Maar Pïlatus kan de publieke opinie niet keren. Jezus wordt terechtgesteld. En Pilatus zwerft 2000 jaar later nog rond over de aardbol, met helse hoofdpijn.

Ook de ‘Brieven’ van de apostel Paulus, ‘De Gebroeders Karamazov’ van F.M. Dostojevski, en ‘Onderworpen’ van M. Houellebecq, worden ontbeend tot bruikbaar materiaal voor deze nieuwe productie. SKaGeN peilt naar de staat van de mens vandaag, in een wereld beheerst door schijnbaar religieuze terreur. Wat is de betekenis van het geloof en wat zijn de repercussies? In welke mate steunen onze morele ideeën over goed en kwaad, rechtvaardigheid, en solidariteit op een religieuze cultuur?

SKaGeN presenteert weer een scherpe hedendaagse voorstelling, zowel tragisch als verraderlijk vrolijk. Met ‘Uw Rijk Kome’ bouwt SKaGeN verder op thema’s die ook al aan bod kwamen in bejubelde voorstellingen als ‘La Merde’ en ‘DegrotemonD’.

Concept, tekst, regie en decor: Clara Van den Broek, Mathijs F Scheepers, Korneel Hamers en Valentijn Dhaenens
Spel: Mathijs F Scheepers en Valentijn Dhaenens
Kostuums: Barbara De Laere
Techniek: Pieter Nys
Zakelijke leiding: Korneel Hamers

In de pers

De Standaard - God staat weer op het toneel

'We broedden al langer op een voorstelling over de spanning tussen atheïsme en religiositeit"

Gazet Van Antwerpen - "Wij waren ooit nog misdienaars"

Valentijn Dhaenens in de rol van vleesgeworden atheïst, gaat de strijd aan met Matthys F. Scheepers als de nieuwe Messias.

Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • vvk: 12 euro
  • kassa: 14 euro
  • Kansentarief: 2 euro
locatie
  • ccBe
  • Driekoningenstraat 126
  • 2600 Berchem

Extra

duur: 1u30