Je verveelt je geen moment. Nachtasiel is twee beklemmende uren vol ruw geënsceneerde en prachtig gespeelde ellende.
Focus Knack

Een terecht ongemakkelijke voorstelling die ons tierend, huilend en zuipend een geweten schopt.
De Standaard

Dagdagelijkse ellende zonder opschoning. Dat gaat als toeschouwer onder je lijf kruipen.
De Morgen

In 1902 schreef Maxim Gorki zijn eerste theaterstuk ‘Na Dje’, wat letterlijk ‘op de bodem’ betekent. Met een diep doorvoeld mededogen portretteert hij daarin de verschoppelingen en de outcasts, zwervers en asocialen. Hij maakte een bijzonder tegendraads en verschroeiend toneelstuk waarin hij toont hoe verworpenen der aarde zich vol hoop en wanhoop een weg proberen te banen in de onderbuik van een grootstad.

Nu, zo’n 115 jaar nadat Gorki Nachtasiel schreef, kent onze maatschappij nog steeds deze verschoppelingen. Regisseur Raven Ruëll wil begrijpen wat armoede doet met een mens, en voert dit repertoirestuk op als een ontzettend intens sociaal drama. In de handen van Theater Antigone wordt Nachtasiel meer dan repertoiretheater. Het is een vlammende aanklacht tegen de vernietigende gevolgen van de neoliberale pletwals waarin we (over)leven, een sociale studie, een inkijk in een opvangcentrum. Een noodzakelijke oefening in empathie.

Op scène staan maar liefst 14 acteurs en actrices, zowel Nederlandstalige als Franstalige, grote namen en studenten. Met onder meer Tania Van der Sanden, Dominique Van Malder, David Dermez, Jos Verbist, Sophie Warnant, Benjamin Opdebeeck en Gorges Ocloo.

In de pers

De Standaard - Daklozen die van de daken schreeuwen.

"Zo wordt 'Nachtasiel' een terecht ongemakkelijke voorstelling die less is more finaal aan haar laars lapt. En ons tierend, huilend en zuipend een geweten schopt".

De Morgen - 'Nachtasiel' legt de onderbuik van de grootstad bloot.

Met 'Nachtasiel' teken je niet in op een vermakelijke toneelavond, maar word je in het gezicht gemept door de ongemakkelijke waarheid die doorgaans als marginaliteit weggezet wordt.

Praktisch

genre
prijzen
  • uniekprijs: 16 euro
  • Kansentarief: 2 euro
locatie
  • ccBe
  • Driekoningenstraat 126
  • 2600 Berchem

Extra

Duur: 2.10 uur zonder pauze

Credits

Tekst: Maxim Gorki
Regie: Raven Ruëll
Spel: Soufiane Chilah, David Dermez, Eléna Doratiotto, Anthony Foladore, Thijs Lambert, Peter Monsaert, Benjamin Op de Beeck, Laura Sépul, Valentina Toth, Tania Van der Sanden, Jos Verbist, Sophie Warnant, en Fiona Willemaers
Dramaturgie en tekstbewerking: Tom Dupont
Beeld: Peter Monsaert
Scenografie: Giovani Vanhoenacker
Geluidsontwerp: Niels Vanherpe