DE KOLONIEMT & Vic De Wachter

deWattman | dernière

Op 10 mei 1940 om 7u krijgt trambestuurder Leon Vermast de opdracht om zijn tramrit naar Hoboken te onderbreken. Hij moet onmiddellijk terug sporen naar Mortsel om daar psychiatrische patiënten op te halen die een bombardement op hun instelling overleefden. “En ineens zit ge daar met uw tram vol met zo’n krawaten. Mannen in witte frakken. Witte broeken. Slodderend en waaiend, gelijk vlaggen rond hun benen. Bibberende handen. Klauwen. Met nagels gelijk van wilde beesten. Monden zonder tanden. Speeksel over de kin. Ongeschoren. Hikkend. Mankend. Klompvoeten.”

‘deWattman’ is een verhaal over hoe één gebeurtenis een krater kan slaan in iemands bestaan. De tramreis is een metafoor voor de kleine mens in een wereld die alsmaar krankzinniger lijkt te worden.

Vic De Wachter (o.a. KVS, Toneelhuis) is Leon, de wattman. Hij herbeleeft deze hallucinante rit en de dramatische gebeurtenissen die daarop volgen, zoals ze in zijn oude geheugen opgeslagen zijn. Muzikanten Bo Spaenc, Geert Waegeman en Bruno De Groote verklanken zijn hersenspinsels. De tekst en de muziek versmelten tot één gelaagde vertelling van vier bedreven spelers, zoals een jazzkwartet dat live op mekaar inspeelt.

In de pers

De Standaard - Met de tram naar Mortsel

Een vergeten bombardement van 1940 en een tramconducteur. Erik Vlaminck verleent het woord aan de Wattman. ***

Knack Focus - In 'De Wattman' (De Kolonie MT) hang je aan de lippen van Vic De Wachter

Bo Spaenc gaf Erik Vlaminck de opdracht een stuk te schrijven over een voorval met een wattman, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vlaminck schreef een tekst die Vic De Wachter als gegoten zit.***

Praktisch

 afbeelding ringleiding afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • vvk: 12 euro
  • kassa: 14 euro
  • Kansentarief: 2 euro
locatie
  • ccBe
  • Driekoningenstraat 126
  • 2600 Berchem